Usluge

Bolne menstruacije

 

 

Bolne menstruacije

 

Vežbe sistema Aviva omogućavaju nesmetan tok mesečnog ciklusa, bez bola.

 

Vežbe podstiču dotok krvi u oblast karlice i kontrolišu karlične mišiće kroz kontrakcije i relaksacije. Redovno vežbanje ublažava grčeve i skraćuje vreme trajanja menstruacije. Istovremeno, nestaje većina simptoma kao i predmenstrualna napetost.

 

Medicinski naziv za menstrualnu bol je dismenoreja. Postoji dva tipa dismenoreje:

 

* Primarna

Ona se najčešće javlja kod devojaka i mladih žena do 25 godina starosti. Menstrualni grčevi nastupaju sa pojavom krvarenja, kulminacija je u prva dva dana. Bolovi u donjem delu abdomena mogu biti praćeni mučninom, povraćanjem, prolivom, glavoboljom i bolovima u leđima.

 

* Sekundarna

Prisutna je kod dama nakon 30. godine života. Bolovi se javljaju par dana pre početka krvarenja u abdomenu, u području rebara, a javlja se i napetost, bol u grudima. Menstrualni grčevi su u ovom slučaju veoma često posledica i drugih ginekoloških problema kao što su endometrioza, fibroidi i miomi na materici i usled policističnih jajnika. Menstrualna bol se odlikuje osećajem pečenja i jakim grčevima, naročito u prva dva dana ciklusa. Situacija bude bolja trećeg dana, kada su veći krvni ugrušci napustili matericu. Boja krvi varira od tamno-crvene do purpurne, tok nije glatak, već je fragmentiran. Bolove prati hladan znoj, hladni udovi, purpurne usne, mučnina i jeza. U ovom slučaju potrebno je tretirati koren problema, tj treba otkloniti uzročnike koji su izazvali dismenoreju.

 

Šta se događa?

Neposredno pre početka menstruacije nastaje nagli pad polnih hormona, sluzokoža započinje proces odvajanja od zida materice i nastaju kontrakcije. Tokom menstruacije grlić materice se skraćuje da bi otvorila put menstrualnoj krvi.

Bolove izazivaju širenje krvnih sudova, krvni ugrušci i kontrakcije materice. Kontrakcije materice su odgovor na hormon prostaglandin. Kada je u telu visok nivo ovog hormona,

nastaju izuzetno snažne kontrakcije krvnih sudova i zaustavlja se protok kiseonika do mišića materice, što izaziva bolove.

Vežbe vam daju mogućnost da se brinete o sebi pre i u danima trajanja menstruacije: otkloniće se uzročnici menstrualnih bolova. Vežbe stimulišu krvotok, balansiraju hormone, sprečavaju stvaranje ugrušaka i omogućuju glatko, bezbolno isticanje krvi.

 

Ublažićete menstrualne grčeve ako nakon "poluvremena" (nakon ovulacije, u drugom delu ciklusa), smanjite so u ishrani. I konzervansi u industrijskim namirnicama sadrže velike količine natrijuma, koji ima svojstvo da zadržava vodu u organizmu. Zato ishrana treba da bude što je više moguće, prirodna. Izbegavajte konzervisanu hranu, testenine, beli hleb, beli šećer, masnoće, meso, suhomesnate proizvode, sireve (naročito tvrde) i čokoladu. Konzumirajte povrće u velikoj količini, i to najbolje bez termičke obrade. Usled toga će organizam izlučiti višak vode, što je veliko rasterećenje za cirkulaciju. Sirova biljna hrana je odličan prirodni diuretik, koji za razliku od diuretika-medikamenanta ne odstranjuje minerale iz organizma.

 

Praksa: vežbe Osnovne serije u redovnoj dinamici i vežbe broj 2 i 6 iz okvira Osnovne serije svakodnevno u trajanju od 5 do 15 minuta nekoliko dana pre početka i u danima ciklusa sa individualnim podešavanjima. Vežbajući kontrolišete nivo estrogena, kako njihovo izlučivanje ne bi bilo dramatično, jer višak estogena stimuliše estrogen-osetljiva tkiva: grlić i telo materice, dojke i tada nastaju simptomi.

 

 

Ublažiti bol prirodnim putem, znači povećati kvalitet života!


  Aviva metoda nije ni holistički, niti „drugi alternativni način lečenja“ već je zasnovana na FIZIOLOGIJI ORGANIZMA, oslanja se na konvencionalnu medicinu i podržava proces lečenja. Metoda je dobila odobrenje od najviše institucije u svetu, od  Svetske zdravstvene organizacije.