Usluge

Članak o Aviva metodi u časopisu YUMAMA

Želim bebu: Aviva vežbe za prirodno povećanje plodnosti

  

Uz pomoć specifičnih vežbi Aviva metode žene mogu regulisati hormonalni balans i povećati mogućnost začeća.


Sve je više parova koji se bore sa neplodnošću, i na putu do potomstva često prolaze kroz mnoge, ponekad neprijatne, terapije. Srećom, za žene postoji jednostavan sistem vežbi koje regulišu hormonalni balans. Ako se redovno upražnjavaju, povećava se plodnost, a samim tim i verovatnoća začeća.

PROČITAJTE I... 6 namirnica za lakše začeće

Parovima koji priželjkuju bebu, a ne uspevaju da začnu u periodu od godinu dana, savetuje se da potraže pomoć stručnjaka, obave potrebne pretrage i, ako je potrebno, započnu hormonsku terapiju. Uzroci neplodnosti mogu da budu brojni, a kao najčešći se navode organski poremećaji, kao i stres koji utiče na reproduktivni sistem oba partnera.

Do balansa na prirodan način

Pre nego što se započne sa agresivnim hormonskim terapijama, vredi probati metodu koja na prirodan način može da podstakne povećanje plodnosti. Naime, u svetu je sve više popularna Aviva metoda - sistem fizičkih vežbi koje imaju za cilj da hormonalni status žene dovedu u ravnotežu, što doprinosi plodnosti. Vežbe su namenjene svim ženama koje imaju neku vrstu hormonalnog disbalansa, ali ćemo se mi baviti njihovim uticajem na lečenje steriliteta. O toj temi smo razgovarali sa Natalijom Trkuljom, koja je u Srbiji jedini licencirani instruktor vežbi Aviva za hormonalni balans i plodnost. Ona je i autor istoimene knjige. Primenom Aviva vežbi organizam se dovodi u optimalno stanje, odnosno stiču se svi neophodni fiziološki uslovi za ostvarenje trudnoće


Vežbe je osmislila gimnastičarka Aviva Štajner, koja je tražila način da pomoću fizičkih vežbi utiče na svoje reproduktivno zdravlje. Nakon što je godinama držala vežbe grupama žena, ustanovila je da je kod svih mesečni ciklus postao redovan, kao i da su dame u klimakterijumu ponovo dobile menstruaciju. Kasnijim naučnim eksperimentima je dokazano da njene posebne vežbe intenziviraju cirkulaciju u maloj karlici, što za rezultat ima optimalnu proizvodnju hormona jajnika i regeneraciju tkiva reproduktivnih organa. Tako je ustanovljeno da te vežbe podstiču i plodnost.

Uticaj vežbi na plodnost

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) je još 1982. godine u svoj registar upisala vežbe Aviva sistema kao pomoćnu lekovitu metodu, pod nazivom „Vežbe za izazivanje i održavanje urednih menstruacija“ - pošto je uredan mesečni ciklus osnovni indikator odličnog ženskog zdravlja - opšteg i reproduktivnog. Istraživanja na Univerzitetu Harvard, koja su se ticala uticaja polučasovnog intenzivnog treninga dva-tri puta nedeljno, potvrdila su pozitivan uticaj umerenog i ciljanog vežbanja na bolju plodnost.


PROČITAJTE I... 18 saveta za uspešno začeće

- Uzroci neplodnosti (steriliteta) su dugo bili misterija. Poslednjih decenija, sa razvojem medicine i tehnologije, saznalo se mnogo o razlozima koji otežavaju nekim ženama da zatrudne. Istraživanja na polju medicine i razvitak naprednih tehnologija pomažu da se prevaziđu problemi vezani za plodnost. Dešava se, međutim, da rezultati uprkos tome izostanu. Okretanje prirodi, uz pomoć Aviva metode, može da rezultira pozitivnim ishodom.

Dajte svom telu šansu

Aviva vežbe su pomogle stotinama žena širom sveta da se ostvare u ulozi majke. Njihovom primenom, organizam se dovodi u najoptimalnije stanje, odnosno stiču se svi neophodni fiziološki uslovi za ostvarenje trudnoće. Zahvaljujući ovim vežbama, kod žena se uspostavlja uredna ovulacija, dolazi do hormonalnog balansa,Pre primene agresivne hormonalne terapije, žena koja ne može da zatrudni treba da pruži svom telu šansu da prirodnim putem vrati balans i poveća plodnost debljina endometrijuma postaje optimalna, a jajovodi prohodni. Treba istaći i uticaj fizičke aktivnosti na razgradnju hormona stresa, što dovodi do toga da se svaka žena oseća prijatnije i bolje u svojoj koži.Savet naše sagovornice je da pre primene agresivne hormonalne terapije, žena koja ne može da zatrudni - pruži svom telu šansu da prirodnim putem vrati balans i poveća plodnost. Jer, često je u pitanju samo mali „kvar“ u funkcionisanju žlezda i organa, kojeg je moguće bezbolno i bez štetnih posledica premostiti pomoću ovih jednostavnih vežbi, što otvara put željenoj trudnoći.

Angažovanje dubinskih mišića karlice

Kada je u pitanju povećanje plodnosti, suština ove metode je da se angažovanjem dubinskih mišića karlice i povećanjem protoka krvi kroz malu karlicu pospeši rad jajnika, ojača materica (endometrijum) i povratnim delovanjem hormona jajnika na hipofizu uspostavi i održi hormonalni balans. Angažovanje dubinskih mišića karlice pospešuje rad jajnika, jača matericu i  povratnim delovanjem hormona jajnika utiče na hipofizu i uspostavljanje hormonalnog balansa


- Vežbe deluju putem povećane brzine protoka krvi kroz malu karlicu. Trostruka koncentracija hormona, nutrijenata i elektrolita stiže do reproduktivnih organa, usled čega oni jačaju. Optimalna koncentracija hormona jajnika stiže do drugih organa, žlezdanih sistema i ka hipofizi, tako da ona reaguje sniženjem FSH-a (hormon hipofize, koji stimuliše jajnike na rad) i izdaje zdrave komande ne samo jajnicima, već i ostalim žlezdama. Osim što uspostavljaju hormonalni balans, vežbe Aviva sistema pomažu kod neprohodnosti jajovoda - njihovim otvaranjem, a takođe se koriste za umanjenje mioma i otklanjanje cisti, čestih uzročnika neplodnosti. Takođe jačaju matericu i obezbeđuju optimalnu debljinu endometrijuma, što je uslov za uspešnu implantaciju oplođene jajne ćelije.


Kako još pomažu Aviva vežbe?

Vežbe za hormonalni balans su namenjene svima, bez obzira na starosno doba, jer je hormonalni balans ključ dobrog psihofizičkog zdravlja u svakom biohronološkom dobu. Vežbe su u potpunosti bezbedne, bez ikakvih kontraindikacija.

PROČITAJTE I... Značaj Kegelovih vežbi u trudnoći


U prevenciji, one čuvaju zdravlje i daju energiju, a kada je balans narušen - podsećaju organizam šta treba da radi kako bi prirodni procesi ponovo mogli nesmetano da se obavljaju.
Evo za šta su još korisne ove vežbe:

    ● Ublažavanje simptoma PMS-a (predmenstrualnog sindroma)
    ● Kod bolnih menstruacija
    ● Kod neurednog mesečnog ciklusa
    ● Kod valunga, inkontinencije (nevoljnog oticanja mokraće) i drugih tegoba nastalih kao posledica poremećenog hormonalnog statusa
    ● Kod mioma na materici, cista na jajnicima
    ● Kod prekomerne težine koja nije rezultat loših navika u ishrani
    ● Kod ublažavanja stresa
    ● Za produženu mladost i vitalnost, i za podsticanje ženstvenosti

Svi mogu da rade Aviva vežbe

Aviva vežbe sadrže izvesne elemente joge, ali se razlikuju od svih drugih vežbi, jer utiču na dubinske mišiće.Vežbe za povećanje plodnosti kod muškaraca
U okviru sistema Aviva vežbi postoje i vežbe za muškarce. One su dizajnirane u skladu sa fiziologijom muškog organizma, a pomoću njih se povećava broj i pokretljivost spermatozoida, otklanjaju problemi sa prostatom i ojačava potencija.
Njihova primarna primena nije oblikovanje i jačanje tela (to je, svakako, prijatna propratna pojava), već deluju na očuvanje i jačanje reproduktivnog zdravlja - na hormonalni balans, povećanje plodnosti i revitalizaciju - energizaciju organizma. To su pretežno dinamične vežbe, zasnovane na većem broju ponavljanja istog pokreta, istezanju mišića karlične regije. Mogu da ih rade svi, bez obzira na fizičke sposobnosti i trenutnu kondiciju.


PROČITAJTE I: Koje godišnje doba je najpovoljnije za začeće


- Postoji nekoliko serija vežbi. Za povećanje plodnosti se radi serija osnovnih vežbi i vežbe za indukciju ovulacije. Prve uspostavljaju hormonalni balans - uredne ovulacije, a druge zagrevaju jajnike, omogućavaju lakše prskanje folikula i otvaraju tube (jajovode). Preporuka je da se vežba dva-tri puta nedeljno, po pola sata. U zavisnosti od složenosti problematike, rezultati se javljaju nakon tri do šest meseci, mada često i u okviru od mesec dana vežbanja. Pravilno i redovno izvođenje vežbi je preduslov za postizanje željenog i brzog rezultata. Može da se vežba i kod kuće, na osnovu priručnika pod naslovom "Aviva za hormonalni balans i plodnost", ili da se prisustvuje grupnim ili individualnim vežbama sa instruktorom. Vežbajte, uspeh neće izostati!


Tekst: Manja Perić Mitić