Članak o Aviva metodi u časopisu Story

Aviva – vežbe za balans hormona

 
 
Foto: Luka Šarac, Guliver
Foto: Luka Šarac, Guliver
 

Šta je aviva metoda, zbog čega je osmišljenja, kome je namenjena, ali i kako se praktikuje, objašnjava naša stručna saradnica na jednostavnim primerima.

Početkom dvadeset prvog veka, više nego ikad želimo da razumemo svet oko sebe, da odmah dobijemo odgovore i efikasno rešimo sve probleme tražeći rešenja od drugih ili neretko od čudotvornih preparata. Malo je vremena za sporedne aktivnosti, uključujući i rad na sebi. Ženama je mesečni ciklus postao teret jer nas sprečava u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Organizam žene, međutim, nosi mogućnost kružnog ciklusa obnove. Svaki mesec imaćemo priliku da vežbamo otpuštanje - oprost, paralelno sa odvajanjem endometrijuma kako bismo sledeći ciklus započeli rasterećeni od telesnog i emotivnog balasta. Naše telo u stanju je da komunicira s nama samo ako želimo da ga slušamo. Ono je mudro i želi da nam pomogne, samo treba poboljšati komunikaciju s njim. Prirodno, efikasno oruđe na tom putu je aviva - metoda vežbanja za uspostavljanje hormonalnog balansa.

 

ŠTA JE AVIVA METODA

Ovaj jedinstven skup vežbi daje mnogo benefita ne samo telu, već i duhu. Savremeni život doneo je puno izazova za hormonalno zdravlje. Hormoni su, naime, veoma osetljivi na fizički i emotivni stres, na promene u spoljnoj sredini, ali reaguju i na radikalne promene u ishrani ili nedovoljnu izbalansiranost nutritijenata. Uspostavljanje hormonalnog balansa u telu neophodno je radi održavanja celokupnog zdravlja jer ono utiče na sve sisteme u organizmu: kardiovaskularni, neurološki, digestivni, muskulatorni i naposletku – na fizički izgled!

Hormonalni problemi danas pogađaju sve uzrasne kategorije. Veoma veliki broj mladih devojaka, već na samom početku reproduktivnog perioda suočava se sa poremećajima ciklusa, policističnim jajnicima, cistama, miomima, što dovodi do smanjenog kvaliteta života i neplodnosti. Rešenje za ovako složen problem često se teško pronalazi jer je hormonalni status osobe veoma osetljiva kategorija, a za mesečni ciklus žene i danas se vezuje dosta mitova i zabluda. Kako bismo doneli ispravnu odluku šta dalje da preduzmemo, veoma je važno da imamo što potpunije informacije o mehanizmima i mogućnostima da to ostvarimo.

Efekti vežbanja po aviva metodi donose:
• bolji protok krvi u unutrašnjim organima
• izbalansiranost hormona, oslobađanje od viška kilograma
• ublažavanje simptoma menopauze
• izostanak bolnih mesečnih ciklusa
• poboljšavanje interakcije između raznih žlezdanih sistema

• bolji seksualni život
• ublažavanje simptoma inkontinencije
• sprečavanje nastanka cisti, mioma i smanjivanje postojećih
• povećavanje plodnosti
• brzo i efikasno regenerisanje materice nakon pobačaja.

 

Polučasovne aviva vežbe

 Prvenstveno pokreću mišiće donjeg dela abdomena, područje gde je najčešće prisutna cirkulatorna slabost, što ima za posledicu problem sa mesečnim ciklusom i razne poremećaje reproduktivnih organa. Vežbe se izvode u pratnji prijatne muzike, gde istovremeno učimo kako da iskusimo snagu i nežnost pokreta tela. Redovnim praktikovanjem vežbi ne samo da se mogu otkloniti mnogobrojne tegobe reproduktivnog zdravlja, već i ojačati mišići stomaka, zadnjice, podići samopouzdanje i vera u sopstvenu snagu ženstvenosti. Vežbe će vas zaštititi od daljih posledica nastalih hormonalnim disbalansom kako biste s lakoćom proživljavale ženstvenost u 21. veku.

 

KOME SU NAMENJENE

Aviva vežbe namenjene su svim uzrastima u reproduktivnom periodu i kasnije jer rade na revitalizaciji reproduktivnih, ali i drugih organa. U toku polučasovnog programa usled posebnih pokreta kontrakcije i relaksacije, istezanja i protresanja, stimuliše se cirkulacija u ciljanim organima. Oporavak nastupa tako što pojačana cirkulatorna aktivnost donosi više vitamina, hormona, kiseonika u žlezde i tkiva organa. Vežbe su jednostavne, ispunjavaju nas radošću i mogu ih raditi svi, bez obzira na fizičku spremnost. Ženstvenost bez tegoba je moguća samo ukoliko je cenimo i prihvatimo. Svakome je data mogućnost samoizlečenja! Strpljenje, istrajnost, ljubav i prihvatanje samog sebe je neophodno - bez toga nijedna metoda neće proizvesti čuda. Imamo mogućnost izbora, treba samo koristiti sposobnosti koje su nam rođenjem date.

Radosne, srećne i zdrave bile!