Predstavljanje Aviva vežbi na Medicinskom fakultetu u Novom SaduНедовољна физичка активност и неправилна исхрана представљају главне ризико факторе за настанак хроничних обољења. Редовна физичка активност је значајна за унапређење и очување како физичког тако и психичког здравља човека. Доказано је да активно вежбање има значајну улогу у јачању мишићне масе, утиче на очување коштане масе, позитивно делује на психосоматски статус, кардиоваскуларни систем, побољшава функцију плућа и других органа.

 Не тако давно, развијене су две методе засноване на специфичним вежбама које се могу користити у третману одређених патолошких стања организма. Трагајући за третманом сопствених обољења, ауторке су развиле ове специфичне методе вежбања. Авива метода је настала 1966. године. Заснована је на систему специфичних вежби које су утемељене на посебним покретима „радне зоне“ (карлице). Њена ауторка је Авива Штајнер, те је метода по њој и добила име. Медицинска истраживања потврдила су позитиван ефекат ових специфичних вежби на репродуктивни систем и секрецију полних хормона. Авива метода је призната од стране Светске здравствене организације. Шрот метода је настала 1921. године. Заснована је на систему специфичних вежби и вежби дисања које делују на кичмени стуб у све три равни. Ауторка ове методе је Катарина Шрот, те је метода по њој и добила име. Слично као и за Авива методу, медицинска истраживања су потврдила позитиван ефекат Шрот методе те се она примењује у третману сколиоза. Циљ овог курса је да се полазници упознају са Авива и Шрот методама вежбања и могућностима које оне пружају у односу на здравље.
П Р О Г Р А М 8:30-9:00 Регистрација 9:00-9:15 Улазни тест 9:15-9:45 Специфичности анатомије репродуктивних органа жена Мирела Ерић 9:45-10:15 Неконвенционални третман проблема стерилитета Артур Бјелица 10:15-10:45 Помоћу физичких вежби природно, безбедно и ефикасно до побољшања и очувања рада репродуктивних органа Мирела Ерић 10:45-12:45 Практични део (Aviva метода) Ангелика Прец, Мирела Ерић 12:45-13:15 Пауза 13:15-13:45 Lifestyle - исхрана, вежбање, дисање Горан Васић 13:45-14:15 Анатомски аспекти постуралног статуса Душица Марић 14:15-14:45 Ефекат Schroth методе у корекцији идиопатске сколиозе Никола Јевтић 14:45-16:45 Практични део (дисање, Schroth метода) Горан Васић, Никола Јевтић,
Нови Сад, 30. септембар 2017. Медицински факултет Нови Сад ул. Хајдук Вељкова бр. 3