Klimakterijum i menopauza

Klimakterijum i menopauza

Hormonalni sistem u tranziciji

Znaci i simptomi menopauze

Najočigledniji simptom menopauze je prestanak menstrualnog ciklusa. Menopauza danas, kako je naučno potvrđeno, nastupa oko pet godina ranije nego pre tri decenije. Kod dama kod kojih menstrualni ciklus traje kraće od 26 dana, menopauza nastupa nešto ranije (sa 49 godina); ako ciklus traje duže od 33 dana, menopauza nastupa nešto kasnije (51,5 god). Kod dama koje puše menopauza nastupa godinu – dve ranije nego kod osoba koje ne puše.

Procesi kroz koje žensko telo prolazi u toku klimakterijuma su vrlo slični onima u pubertetu, samo je trend suprotan - organizam ulazi u period, kada polni hormoni završavaju svoju intenzivnu aktivnost: opada njihova koncentracija i funkcije.

 

Više od polovine dama prolazi kroz period menopauze sa minimalnim tegobama, ili su one takvog intenziteta, da ne ometaju radnu sposobnost, niti utiču na kvalitet života. Međutim, značajan procenat ima veoma izražene subjektivne tegobe, koje utiču na radni kapacitet, smanjuju vitalnost i pogoršavaju kvalitet života. Da li ćete patiti od klimakteričnih neugodnosti ili ćete proći bez njih, odnosno sa minimalnim tegobama, to zavisi od prilagođavanja vegetativnog sistema u odnosu na smanjenu proizvodnju hormona jajnika.

 

Menopauza nije bolest, ona je deo ženske biologoje - ne morate da trpite tokom ovog perioda, možete kontrolisati proces! Uravnotežena ishrana, odvikavanje od pušenja, smanjeno uzimanje alkohola i kofeina, te redovne lagane vežbe mogu produžiti period plodnosti a teškoće vezane za menopauzu svesti na najmanju meru.

 

Pošto pad koncentracije polnih hormona u klimakterijumu najčešće nije sinhronizovan, često se dešava da se lučenje jednog hormona intenzivira, a pod njegovim uticajem nastaje pad drugih. Ovaj disbalans se manifestuje: talasima vrućine (valunzi), noćnim znojenjem, nesanicom, promenama u raspoloženju, glavoboljama, lupanjem srca, vrtoglavicom, otežanim disanjem, smanjenim interesovanjem za seks.

 

Talasi vrućine (valunzi), noćno preznojavanje i lupanje srca predstavljaju karakteristične simptome klimakterijuma. Valunzi su periodičan simptom, opisuju se kao trenutan period znojenja, napad toplote, često praćen lupanjem srca, osećajem uznemirenosti i ponekad praćen hladnoćom. Cela ova epizoda ne traje duže od 2 do 3 minuta, a može se ponavljati i 30 puta u toku dana. Tokom valunga raste koncentracija adrenalina koja uslovljava lupanje srca, ubrzan puls. Nakon 30 sekundi opada koncentracija adrenalina, što uslovljava širenje krvnih sudova i povećanje krvnog protoka. Ova pojava

obuhvata krvne sudove kože lica, nadlaktica i šaka, i dolazi do povećanja temperature. Na početku menopauze dame imaju problema zbog nesanice koja je povezana sa nedostatkom estrogena. Estrogeni takođe imaju uticaja na proizvodnju hormona sreće (serotonina) zbog toga su depresija, anksioznost, gubitak koncentracije, razdražljivost, a javlja se i gubitak želje za seksom.

Kako koža sadrži estrogenske receptore, trpi promene kad dođe do pada nivoa estrogena oko četrdesete, pedesete godine života. Koža postaje suva, sa svrabom i često se peruta. Dlakavost se povećava u predelu lica, a smanjuje u predelima oko genitalija i temena.

Sa sistemom vežbi Aviva utičete na hormonalnu aktivnost, u smislu kontolisanja naglog pada (estrogeni, progesteron) ili skoka (FSH) hormona i sprečiti pojavu nelagodnih simptoma. Često se simptomi klimakterijuma prevazilaze pomoću veštačkih hormona, ali ovo rešenje nije kompatibilno sa prirodnim procesom a može proizvesti I neželjena dejstva!

 

Zdravom ishranom, bez štetnih navika u životnom stilu i vežbajući po Aviva metodi svako može pomoći svom organizmu da se prilagodi promenama bez većeg stresa.

Prirodna hormonalna terapija, koja se obezbeđuje u "sopstvenoj laboratoriji", u samom organizmu, pod dejstvom stimulišućih pokreta vežbi sistema Aviva, obezbediće vam dobro zdravlje i u dubokoj starosti.

 

Praksa: vežbe Osnovne ili Skraćene serije dva puta nedeljno ukoliko imate simptome. Ako nemate simptome, vežbajući jednom do dva puta u mesec dana očuvaćete zdravlje, osnažićete životnu energiju. Već nakon prvog treninga osećaćete se bolje, simptomi će se ublažiti, a nakon tri meseca vežbanja prevazići ćete neugodne pojave.

 

 

 

Ono što zavisi samo od Vas, to je definitivno ostvarljivo!

 

  Aviva metoda nije ni holistički, niti „drugi alternativni način lečenja“ već je zasnovana na FIZIOLOGIJI ORGANIZMA, oslanja se na konvencionalnu medicinu i podržava proces lečenja. Metoda je dobila odobrenje od najviše institucije u svetu, od  Svetske zdravstvene organizacije.