Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

PCOS je stanje kada se u jajnicima akumuliraju male ciste zbog hormonalnog poremećaja. Ove ciste u svom sastavu imaju jajne ćelije, ali folikuli ne mogu da sazrevaju i nema ovulacije. Umesto toga, one izlučuju muške hormone. Previše muških, koči aktivnost ženskih hormona. Usled hormonalne neravnoteže nastaju nepravilnosti u mesečnom ciklusu i drugi poremećaji: nema ovulacije, ciklus izostaje, raste telesna težina, pojačava se dlakavost lica i tela, javljaju se akne, plodnost je umanjena. Mnoge dame sa PCOS imaju visok nivo šećera u krvi.

Problem policističnih jajnika, sa svim simptomima i rizicima, iako različitog intenziteta, ako se ne preduzmu adekvatni koraci, ostaje prisutan celog života. Zato se lečenje započinje higijensko-dijetetskim merama koje uključuju smanjenje telesne težine, podsticanje fizičke aktivnosti, izbegavanje stresa, prestanak pušenja i uzimanja alkohola. Često se uz uvođenje ovih mera i uredno vežbanje ciklus nakon nekoliko meseci normalizuje i ten poboljša. Sa sistemom vežbi Aviva imaćete zdrav, redovan ciklus sa prirodnom ovulacijom. Simptomi PCOS će se povući i ako želite da zatrudnite, vrata su otvorena za vas!

Ono što treba da uradite jeste da uz promene u ishrani ( koristite prirodne, neprerađene namirnice) vežbate 2-3 puta nedeljno, u trajanju od najmanje 6 meseci. Vreme koje je potrebno da se situacija popravi, zavisi od težine stanja, vaših godina i odlučnosti, odnosno upornosti. Nesumnjivo, to zahteva trud i istrajnost, ali rezultati će opravdati trud – telo će povratiti hormonalni balans. Prilikom izvođenja vežbi veća količina krvi jajnicima donosi toplotu, hormone i hranljive tvari i stimuliše se njihov rad. Tako se uspostavlja dobar hormonalni status koji će otkloniti uzročnike i umanjiti simptome PCOS.

Ako vam je lekar proporučio redukovanje telesne težine vežbanje će biti od pomoći da postignete i taj cilj.

Prva potvrda delotvornosti vežbi biće redovne menstruacije. Vaš lekar može pratiti razvoj situacije pomoću ultrazvuka.

Za tretiranje PCOS konvencionalna medicina najčešće upotrebljava terapiju u obliku

hormonske kontracepcije, koju određuje lekar na osnovu hormonskog statusa. Tom terapijom se u najvećem broju slučajeva postiže regulacija ciklusa i poboljšanje tena, odnosno smanjenje akni i dlakavosti. Uz hormonalnu terapiju, međutim, ne uspostavlja se ovulacija, pa je potreban potpuno drugačiji pristup ako se PCOS leči s namerom da se postigne trudnoća. U kombinaciji sa zdravom ishranom, vežbe sistema Aviva mogu dati značajan doprinos u pravcu izlečenja, a naročito u prevenciji pojave policističnih jajnika.

 

Praksa: vežbe Osnovne serije i Vežbe za indukciju ovulacije u ukupnom trajanju od sat vremena 2 - 3 puta nedeljno izražajno, energično do povlačenja sindroma.

 

  Aviva metoda nije ni holistički, niti „drugi alternativni način lečenja“ već je zasnovana na FIZIOLOGIJI ORGANIZMA, oslanja se na konvencionalnu medicinu i podržava proces lečenja. Metoda je dobila odobrenje od najviše institucije u svetu, od  Svetske zdravstvene organizacije.