Miomi matericeFibroidi - Miomi materice

Miomi materice predstavljaju dobroćudne izraštaje glatkih mišića materice (miometrijuma). Po svom izgledu miomi su "čvornovati" tumori koji variraju po broju i  veličini. Oni mogu biti mikroskopskih dimenzija, ili težiti i do nekoliko kilograma. Obično nastaju u zidu materice i tu se i zadržavaju. Daljim rastom mogu da se šire prema materičnoj šupljini ili prema trbušnoj maramici. U toku svog rasta može da se odvoji od zida materice, pri čemu ostaju vezani za njega tankom peteljkom.

Većina mioma ne daje nikakve simptome i otkriva se slučajno tokom rutinskog ginekološkog pregleda. Abnormalno krvavljenje iz materice je najčešći simptom. To može biti količinski obilno ili produženo menstrualno krvavljenje, odnosno neuredno međumenstrualno krvavljenje. Svojim rastom i pritiskom na okolne organe i nervne završetke u dnu male karlice, miomi materice mogu izazvati osećaj bola, pritiska ili težine u dnu trbuha, učestalo mokrenje ili nemogućnost izmokravanja. Može se javiti i otežano pražnjenje debelog creva.

Mogući uzroci nastanka mioma su: visok nivo estrogena, a nizak nivo hormona progesterona (neuredne ovulacije), loša cirkulacija u karličnoj regiji, upotreba sintetičkih hormona i preterana izloženost pesticidima. Za borbu protiv mioma unosite što manje masti i mesa, smanjite korišćenje suhomesnatih proizvoda, gotovih jela i namirnica sa veštačkim bojama i aromama, pijte 2 litre vode dnevno, izbegavajte alkohol i obavezno budite fizički aktivni!

Redovna fizička aktivnost pomaže organizmu da se oslobodi viška estrogena, a redovne ovulacije koje ćete ubrzo uspostaviti vežbajući po sistemu Aviva, pospešiće lučenje progesterona, koji ima svojtvo da uništava miome materice.

 

Vežbe sistema Aviva takođe šire krvne sudove i povećavaju protok krvi kroz malu karlicu – oživljavaju hormonalnu aktivnost, usklađuju i vraćaju je na normalu. Uz povećan protok krvi i podešavanje nivoa hormona, vežbe će eliminisati miome. Ako je došlo do hirurške intervencije i post - operativni hormonalni disbalans se može rešiti Aviva vežbama.

 

Praksa: vežbe Osnovne serije 2-3 puta nedeljno. Dobra cirkulacija i ritmički pokreti masaže dovešće do smanjenja i povlačenja mioma, o čemu govore brojna iskustva vežbača.

 

  Aviva metoda nije ni holistički, niti „drugi alternativni način lečenja“ već je zasnovana na FIZIOLOGIJI ORGANIZMA, oslanja se na konvencionalnu medicinu i podržava proces lečenja. Metoda je dobila odobrenje od najviše institucije u svetu, od  Svetske zdravstvene organizacije.