Važnost hormonalne ravnoteže

Aviva metod za hormonalni balans

ples_rajske_ptice

Važnost hormonalne ravnoteže

Koliko je važan hormonalni balans u svakodnevnom životu postane nam jasno tek kada se ravnoteža u našem telu poremeti. "Još od davnina je dokazano da zdravlje žene u mnogome zavisi od nivoa i sinhronizovanog delovanja polnih (i drugih) hormona u organizmu. Što se više smanjuje nivo i narušava balans hormona, sve se više javljaju teškoće, poremećaji i oboljenja. Ključni događaj u mesečnom ciklusu jeste ovulacija.

Stres, loša ishrana i fizička neaktivnost mogu da poremete ovulaciju. Mnoge žene povremeno (ili češće) ne ovuliraju tokom mesečnog ciklusa usled hormonalne neravnoteže i neprskanja folikula. Bez ovulacije, ne stvara se žuto telo, koje luči hormon progesteron. Zbog nedostatka ovog hormona, narušava se prirodna ravnoteža estrogena i progesterona, što povlači za sobom čitav niz problema: neplodnost, hronični umor, talase vrućine, nesanicu, neredovne menstruacije, urogenitalne infekcije, dobijanje na težini, žudnju za slatkišima, usporeni rad metabolizma, glavobolje i migrene, promene raspoloženja, iritabilnost, depresiju, vrtoglavicu, lošu koncentraciju, smanjen libido, palpitacije (preskakanje srca), policistične jajnike, ciste, miome..."

Prema Natalijinim rečima, redovnim vežbanjem otklanjate napetost, koja jeste psihičkog porekla, ali se njeno delovanje ispoljava na fizičkom planu, zbog čega trpi ceo hormonalni sistem, dolazi do poremećaja mesečnog ciklusa, a reflektuje se i na druge žlezdane sisteme (štitna žlezda) i organe - dakle na celokupno zdravlje.

Vežbe Aviva metode su veoma prijatne za izvođenje; pod uticajem ritmičkih pokreta napetost prestaje i osećate se prijatno. Usled izvanredne cirkulacije zagreva se cela abdominalna zona, čija toplina umiruje i daje osećaj lakoće. "Koncentrisanjem energije u reproduktivne organe i prestankom napetosti, otvara se put ka uspostavljanju hormonalnog balansa, revitalizacije reproduktivnih organa i prijatnijeg samoosećaja. Rad u grupi dodatno povećava efikasnost vežbi, a svi učesnici imaju isti cilj - zdravlje i vitalnost", ističe ginekolog dr Milutin Komadina, jedan od recenzenata budućeg priručnika Natalije Trkulje Aviva za hormonalni balans i plodnost.

Marija Milačić