Usluge

Biografija Avive Štajner


Aviva Gabriela Štajner je rođena 1930. godine u Budimpešti, u porodici sportista. Majka joj je bila poznata plivačica, otac gimnastičar-akrobata.

 

Sportsku karijeru Aviva Štajner (tada Gabriela Fazekaš) započela je u ranom detinjstvu u gimnastičarskoj sali, a pohađala je i časove baleta. U detinjstvu je obolela od veoma opasne zarazne bolesti. Njeni roditelji su bili odlučni da ona mora ozdraviti, tako su pored terapije svakodnevno sa njom sprovodili i fizičke vežbe i Aviva se, uprkos lošim prognozama, oporavila.

U fizičkoj aktivnosti leži velika snaga kojom se i najteže bolesti mogu pobediti - to je bila deviza njenih roditelja, koja se i potvrdila!

Mladi roditelji Avive Štajner stradali su u koncentracionom logoru za vreme II svetskog rata, dok je ona spletom srećnih okolnosti preživela i 1946. godine sa drugim jevrejskim siročićima stigla u Palestinu. U Izraelu nastavlja sportsku i baletsku karijeru kao đak ugledne baletske škole Ben Semen. Bila je učenica poznate balerine, Gertrude Kraus. Ostvarila se u više značajnih uloga u Telavivskoj operi.

 

Međutim, kako je odlučila da svoj život posveti lečenju kroz fizičke vežbe, kao što su to činili njeni roditelji, napustila je balet i stekla je diplomu na Višoj školi za fizičko vaspitanje.

Započela je novu karijeru u Jerusalimu kao učitelj gimnastike dok je u slobodno vreme pohađala predavanja na Medicinskom fakultetu iz oblasti anatomije i fizikalne terapije. Za vreme epidemije dečije paralize, zaposlila se u Univerzitetskoj klinici Hadasah kao asistent čuvenog profesora Adlera. Vodeći brigu o teško bolesnoj deci bila je u prilici da se sama uveri, kako svakodnevno pokretanje mišića rezultira izvanrednim poboljšanjem celokupnog zdravstvenog stanja i kod najtežih bolesnika. Videla je da aktivno učešće pacijenta u procesu lečenja daje osećaj kontrole nad bolešću, što povećava šanse za oporavak. Potvrdilo se uverenje njenih roditelja, koji su u kretanju videli značajnu isceljujuću snagu prirode. U tom pravcu je nastavila svoje dalje obrazovanje i usavršavanje.

 

Njena želja da fizičkim vežbama poboljša zdravlje bila je na začetku. Potkrepljena iskustvom i posvećenim istraživačkim radom doći će do otkrića, do suštine onoga iz čega će deceniju kasnije nastati Aviva metoda.

 

Iako je sistematično istraživala problematiku, do svog izvanrednog otkrića u vezi sa mogućnošću uticaja na reproduktivno zdravlje i plodnost, došla je sasvim slučajno. Aviva je, naime, u jednom dužem periodu održavala časove rekreativne gimnastike. Trudila se da vežbe učini što raznovrsnijim, stalno osmišljavajući nove pokrete, pomoću kojih će se učenice dobro razgibati, a neće ih iscrpeti, jer su one bile dobu od 45 do 65 godina. Nakon što je jedno kraće vreme primenjivala svoje nove vežbe, na jednom času rekreacije su se pojavile samo dve najstarije učenice. Aviva ih je pitala: gde su ostale? Dobile su menstruaciju - glasio je odgovor. Ovo joj se učinilo interesantnim, ali tada još nije povezala pojavu sa vežbama.

 

Aviva je testirala pokrete na nekoliko grupa žena i rezultati su uvek bili isti: kod dama u klimakterijumu uspostavio se mesečni ciklus, a onima koje su patile od neurednosti, on se uredio. Tada je shvatila da postoji obrazac i počela je da istražuje povezanost između pokreta vežbi i ove pojave.

 

Usledio je dugačak period usavršavanja, brušenja postojećih, iznalaženje novih vežbi podstaknutih istraživanjima na polju medicine. Nepobitno je ustanovljeno i naučnim eksperimentima dokazano, da njene posebne vežbe intenziviraju cirkulaciju u maloj karlici, što za posledicu ima optimalnu proizvodnju hormona jajnika i regeneraciju tkiva reproduktivnih organa. Uspostavlja se hormonalni balans i tegobe prestaju.

 

Aviva Štajner je ostatak svog života posvetila pomaganju damama u iznalaženju najefikasnijeg puta do savršenog ženskog zdravlja, što je dalje nadahnjivalo da pruži svoj maksimum u ovoj oblasti. Najsrećnija je, svakako, zbog sve one zdrave i pametne dece koju su njihove majke, godinama se boreći protiv steriliteta, upravo zahvaljujući primeni njenih vežbi donele na svet.