Usluge

Life centar- Aviva vežbe

Hormoni i vežbanje

Dinamičan tempo života i često sedenje za računarom dovode stanje našeg organizma u disbalans. Na koji način treningom možemo da normalizujemo nivo hormona, objašnjava naša stručna saradnica


2015-04-05

foto: Profimedia, Shutterstock

foto: Profimedia, Shutterstock

Piše: Dragana Jovanović,
        fitnes instruktorTokom čitave novije istorije, pripadnice nežnijeg pola nikada kao u 21. veku nisu živele duže, tako dobro izgledale i bile toliko uspešne! Da bismo se osećale dobro i bile ponosne na to što smo žene, bilo bi korisno znati da je vežbanjem moguće uticati na hormone sreće koji nas čine nepredvidivim u određenim danima u mesecu, podmlađuju i utiču na to  da se naša životna energija održava u ravnoteži.

PMS i valunzi opisani su kroz mnogobrojne viceve, anegdote i priče koje smo čule od svojih starijih rođaka i koleginica. Oni su sastavni deo ženskog principa koji se ogleda u majčinskoj ljubavi, našoj posvećenosti drugima, saosećanju, nežnosti, trudnoći, a sve nas to čini divnim, zavodljivim, nepredvidivim – čini nas ženama. Postoje periodi u kojima  PMS i valunzi stvarno definišu naše ponašanje. Aviva metod i joga mogu nam pomoći da se nekontrolisani izlivi besa i ispadi kanališu u izvor kreativnosti kroz koji se manifestuje ženski princip. Kada taj deo sebe usmerimo na pozitivnu vibraciju, postajemo sigurnije u sebe i  ženstvenije.  Spremne smo da uživamo u životu punim plućima, bez obzira na godine.
 
AVIVA METODA I ŽENSKO ZDRAVLJE
 
Svetska zdravstvena organizacija objavila je da je Aviva metoda vežbanja  blagotvorna za zdravlje pripadnica lepšeg pola kada je reč o cistama, miomima, hormonalnom disbalansu, menopauzi, PMS-u  jer je zasnovana na fiziologiji ženskog tela.  Aviva sistem vežbanja pomaže telu da prirodnim putem poveća plodnost, pre primene agresivne hormonalne terapije i drugih invazivnih postupaka. Žene često smatraju kako su na početku silazne putanje kada dođu u menopauzu i da nemaju prava na ljubav, nove veze i zadovoljstvo. Istina je potpuno suprotna! Ukoliko naučimo kako da podignemo nivo sopstvene energije, balansiramo svoje hormone i preuzmemo kontrolu nad funkcionisanjem tela, možemo živeti punim plućima. Medicinska istraživanja potvrdila su da izvođenje ovih vežbi deluje kao generator pozitivnih promena u hormonalnom sistemu organizma. Šezdesetih godina prošlog veka, kada je nastala Aviva metoda, nije se moglo pretpostaviti koliki će uticaj fizička neaktivnost ostaviti na žensko reproduktivno zdravlje. Naime, kada često i dugo sedimo, uz to u pogrbljenom položaju, sveukupna težina gornjeg dela tela obrušava se na organe male karlice, matericu i jajnike, čime se otežava njihovo snabdevanje krvlju, primarne funkcije slabe, nastaje hormonalni poremećaj i lakše se stvaraju ciste ili miomi. Čak i kada se redovno bavimo nekim vidom rekreacije ili fizičkim radom, područje male karlice često ostaje neaktivirano, jer su pretežno angažovani mišići ruku, nogu i kičma, što je takođe važno, ali ne uvek dovoljno za muskulaturu male karlice i reproduktivne organe. Njih treba angažovati ciljanim pokretima, stimulisati cirkulaciju krvi u karlici i ojačati unutrašnje organe.  U tom pogledu Aviva sistem savršeno je dizajniran jer je svaki pokret tako podešen da uz minimalan napor daje maksimalan rezultat. Preporučuje se vežbanje dva puta nedeljno, a trening traje pola sata.